En gammal kör med ny musik

6 nov 2004, Östgöta Correspondenten

Visst är det något visst med manskör. Studentikosa upptåg, valborgssång och serenader. Men det är så mycket mer. Lihkören vet och det tänker de visa på 30-årsjubileet i Linköping i morgon.

"- Jag vill gärna satsa på ny musik, säger Hans Lundgren. Det märks alltid en viss skepsis i kören när vi börjar repetera modern musik, men till slut brukar nästan alla gilla det."

Det var en samling sångsugna studenter vid dåvarande Linköpings högskola som bildade Lihkören. Vid första valborgssjungningen kunde allt ha tagit slut - det sägs att landshövdingens chaufför försökte avhysa koristerna från borggården. I dag är det ingen som kräver att de slutar sjunga. Tvärtom. Vid vårens valborgsfirande blev de uppvaktade inför jubileet av borgmästare Eva Joelsson.

När "Sköna maj" klingar över slottet och domkyrkan brukar både nuvarande och tidigare sångare ta plats på podiet. Så blir det även i morgon. Ungefär sextio ordinarie körsångare firar körens födelse. I några stycken deltar ett tjugotal gamlingar samt damkören Linnea, som även den leds av dirigenten Hans Lundgren.

Andra arbetssätt
- Det är skillnad att jobba med Lihkören och Linnea. Jag tror att killar lättare accepterar den hierarkiska organisation som en kör utgör. Besluten fattas på lite olika sätt. Tjejer ifrågasätter musicerandet mera och tar mer hänsyn till hur medlemmarna ska uppfatta de beslut som styrelsen tar, säger han.

Konsertprogrammet består av både traditionell manskörsmusik och modernare verk. Inför jubileet har koristerna varit med och röstat fram sina favoritstycken.

I notbiblioteket finns runt hundra titlar och en av de mest populära visade sig vara "A stopwatch and an ordnance map" av den amerikanske kompositören Samuel Barber. Texten är skriven av den brittiske poeten Stephen Spender och skildrar en händelse i Spanska inbördeskriget. David Brannemark spelar pukstämman.
- Grissvårt, är Hans Lundgrens omdöme.

Specialbeställt stycke
Bland operakörer, manskvartetter och afrikanska sånger märks "A free man" av den östgötske kompositören Sven Hagvil. Stycket är specialskrivet för Lihkören och uruppförs på morgondagens konsert. Det är en betraktelse över begreppet frihet och innehåller frihetstexter av olika slag, till exempel FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.

Sven Hagvil är lärare i musikaliskt hantverk, komposition och piano på Lunnevads folkhögskola. Han har erfarenhet av att komponera och arrangera musik för allt från barnkör till storband.
- "A free man" har jag skrivit i samarbete med kören. Jag är inte van att arbeta på det sättet, men det har varit mycket inspirerande och givande.

Utlandsturnéer
Verket består av tio satser och bjuder på både sång och koreografi. Koristerna har själva varit med och arbetat fram koreografin på ett kreativt sätt.
- Jag vill gärna satsa på ny musik, säger Hans Lundgren. Det märks alltid en viss skepsis i kören när vi börjar repetera modern musik, men till slut brukar nästan alla gilla det.

Lihkören har turnerat mycket genom åren. Både inom Norden och till mer exotiska länder som Jordanien och Sydafrika. Sommaren 2004 väntar en Östersjökryssning tillsammans med åtta andra manskörer. Via Åland, Finland och Estland ska körerna ta sig till S:t Petersburg och tillbaka igen. Kören har även planer på en skivinspelning samma år.

Det var tur att de sångsugna entusiasterna från 1972 stod på sig den där valborgsmässoaftonen på borggården i Linköping. Annars hade vi gått miste om godbitar som "Kom, du ljuva", "Glad såsom fågeln" och annat som manskörer gör så bra. Och så gärna.

Jubileumskonserten ges lördag 16 november i Linköpings konsertsal kl 16.


Tillbaka till "Pressklipp"