Lyckat möte mellan poesi och musik

28 sep 2014, Östgöta Correspondenten

Musik & Poesi. Bob Hansson och Crusellkvintetten: "Utan maskinen är vi intet".

"Det här var ju fantastiskt bra! Ett intressant och provocerande spänningsfält när det fungerar som bäst."

Tonsättare: Sven Hagvil

Crusellkvintetten: Katarina Andersson (valthorn), Bela Tarrodi (oboe), Nina Sognell (tvärflöjt), Dan Larsson (klarinett) och Andreas From (fagott)

Urpremiär i lördags, Linköpings Konsert & kongress,
Konstpaus Östgötamusikens kammarmusikserie.

 

Förväntningar och förundran låg i luften. Hur skulle det gå? Mötet mellan den folkligt busige, oborstade poetry slam-poeten Bob Hansson och den klassiskt skolade Crusellkvintetten en lördag kväll. Spegelsalen blev fullsatt och stämningen god. Urpremiär med nyskriven musik av Sven Hagvil. Bob Hansson klev fram, närmast spontant, och sa att nu skulle vi få uppleva något som vi aldrig tidigare varit med om på jorden.

Det började lugnt med några korta solopreludier för valthorn, fagott, klarinett och tvärflöjt. Växelvis både vemodiga och muntra melodiska slingor. Därefter stegrades tempot och dramaturgin med allt hetare poesi och mera experimentell konstmusik. Interfoliering, understöd, kontraster, harmonier och dissonanser av musik och text.

Bob Hansson är en av de mest erfarna scen- och livepoeterna i Sverige. Han har framträtt med artister som Joakim Thåström, Fläskkvartetten, Ola Salo, The Nomads, Dr Kosmos, Moder Jords Massiva, Jean-Louis Hutha. Oförglömligt var också Bob Hanssons samarbeten med tv:s litteraturprogram Babel och Liljevalchs konsthall, när han satt uppe i träden vid Strandvägen i Stockholm och ropade ut sin och andras poesi.

Och samspelet med Crusellkvintetten blev verkligen lyckat. Det verkade som om de gillade varandra. Imponerande satsning med svåra experimentella passager av ton, ljud och ord. Avancerade och svårhanterliga, musikaliska delstycken som den mycket professionella Crusellkvintetten framförde med ton- och stilsäker precision. Iscensättningen fungerade utmärkt under den en timme långa föreställningen.

Det här var ju fantastiskt bra! Publiken applåderade länge och starkt. Bob Hanssons engagerade och kritiska underifrån-perspektiv från skola, sjukhus, maskindiskar och arbetsförmedling i bästa samspel med en klassiskt förfinad och mycket exklusiv ensemble. Ett intressant och provocerande spänningsfält när det fungerar som bäst. Elektrifierande. Två världar som möttes och smälte samman. Hoppas det blir många fler framträdanden både i Östergötland och även på till exempel Fylkingen i Stockholm.

Christer Fällman
 

Bob Hansson. Född 1970 i Helsingborg, poet, författare och liveartist. Han har skrivit nio egna verk, debuterade 1998 med ”Heja Världen”. Diktsamlingar och fyra romaner.

Sven Hagvil. Född 1953, svensk kompositör, bosatt i Motala. Studier: Kungliga Musikhögskolan i Stockholm 1978--1981. Arbete som musikpedagog på Lunnevads folkhögskola. Invald i Föreningen svenska tonsättare 2004.
Bild från tidningens webbplatsTillbaka till "Pressklipp"