Insiktsfull poet! Och förhoppningsvis kongenial musik.

27 jun 2014

I september 2014 uruppförs Utan maskinen är vi intet, en föreställning/konsert med Bob Hansson och Crusellkvintetten, med musik av mig och text av Bob. Verket är beställt av Östgötamusiken med bidrag från Kulturrådet.

Bob Hansson har ett speciellt förhållande till orden. En synnerligen fantasirik, målande förmåga att uttrycka sig fyndigt och träffande kring mänskliga känslor, tankar, beteenden. En sann poet.

Verket innehåller skrämmande beskrivningar av vad som värderas högt i samhället men också en positiv tro på, och uppmaning till, förändring. Ofta med komiska och lätt absurda inslag.

Här nedan följer några korta exempel ur den text som till sist kom att utgöra Utan maskinen är vi intet.

Läs mer om projektet på bloggen!

Lyssningsmöjlighet kommer så småningom!

 

"Vad är en människa utan en annan människas hej, hur gott kan kaffet då bli? Historien dansar oss sin sorgedans. Vill visa oss vikten av hej; att människan är beredd att offra allt, sin moral, moderation, morgontoffla, beredd att offra allt för att få säga hej och få detta hej besvarat."

 

"Människan tycker om maskinen. Människorna kan man inte sparka på. Onödiga är dom kan man tänka. Kinkiga, kinkiga och himla avtalsbundna. Dyra i drift. Behov."

 

 "Hon undrar, sväljer, undrar igen, om hon till sist ska bli en riktig människa, en sån som i varje stund är värd nåt. En tröst: att det inte finns några. Balladerna inte skrivna av en slump. Att vi  alla är som prototyper, som verk i vardande, som väderkvarnar, fulla av taskiga sömmar, fulla av icke kompatibla komponenter, att vi är detta gemensamt, det sekunda, som skadat gods är vi, skadat gods som gett upp det mesta - utom kravet på perfektion och lite kaffe."

 

"Det skulle kunna vara så att vi reser oss upp, för att sätta oss ner. Skulle kunna vara att vi kanske kan få råd sitta bredvid igen, få råd hålla hand, få råd finnas till, få råd andas in, få råd kånka dröm, skratta loss, få råd sjunga tröst när skräcken kommer."


Tillbaka till "Läs & lyssna"