Bob Hansson jobbar med Östgötamusiken

13 dec 2012, ÖstgötaCorrespondenten

Östgötamusiken storsatsar och beställer nyskrivet av poeten Bob Hansson ihop med tonsättaren Sven Hagvil.

"Deras uppdrag är att skapa en föreställning med musik och poesi som både ska spelas i gymnaiseskolor och för allmänheten. Självklart med Bob Hansson själv på scen tillsammans med Crusellkvintetten."

Dessutom ett nytt verk av Yngvie Malmsteen-basisten och filharmonikern Svante Henrysson.

Till dessa spännande projekt får Östgötamusiken extra utvecklingsbidrag från Statens kulturråd på 140 000 kronor. Precis så mycket som de sökt.

– Vi blev så himla glada, jublar länsmusikchefen Tomas Herrgårdh när vi ringer upp. Vi söker ju hela tiden nya idéer, särskilt sådana som kan gå hem hos unga.

Sven Hagvil är ju den östgötske tonsättaren, som också är lärare på Lunnevads folkhögskola. Men hur kom skånske poeten Bob Hansson in? Jo, det var en idé från Crusellkvintetten, en av Östgötamusikens fyra ensembler, att "tota ihop" de två. Men bara en idé.

Träffade Bob på fik
– Sedan råkade Bob Hansson vara i stan och Crusellkvintettens valthornist Katarina Andersson sprang på honom på ett fik. Då kunde hon inte låta bli att snacka med honom, berättar Tomas Herrgårdh.

I går fick både Bob Hansson och Sven Hagvil besked om att pengarna beviljats, så nu kan de börja jobba. Deras uppdrag är att skapa en föreställning med musik och poesi som både ska spelas i gymnaiseskolor och för allmänheten. Självklart med Bob Hansson själv på scen tillsammans med Crusellkvintetten.

Bob Hansson Estradpoet född 1970, skåning. Har gett ut 12 böcker, både diktsamlingar och romaner. Inom estrapoesin talas om före och efter Bob Hansson. Slog igenom men vinsten i SM i poetry slam 1995.

Sven Hagvil Tonsättare, arrangör och musikpedagog född 1953. Bor vid Göta kanal i Motala, undervisar på musiklinjen på Lunnevads folkhögskola. Har bland annat skrivit "Innerliga sånger" och "Symphony of solitarities".

Svante Henrysson Kompositör och musiker född 1963 i Stockholm. Cellist, kontrabasist och elbasist. Spelar jazz, klassiskt och hårdrock. Medlem i Oslofilharmonikerna redan som tonåring. Har turnerat med Elvis Costello och Anne Sofie von Otter.

Åsa Christoffersson
 

Tillbaka till "Pressklipp"