En frihetsälskande kompositör

29 apr 2010, Östgötatidningen

MUSIK I år är det 50 år sedan Sven Hagvil började spela piano. Sin första komposition skrev han vid sin mormors gamla orgel.

"- Jag ser på min musik med en förhoppning om att den kan berika andra människor. Skänka tröst och kanske till och med uppbyggelse."

Musiken har alltid varit något centralt i Sven Hagvils liv. De senaste 31 åren har han arbetat som musiklärare på Lunnevads folkhögskola. Vid sidan av sitt ordinarie jobb har han också komponerat åtskilliga verk under årens lopp och gjort arrangemang för olika ensembler i skilda sammanhang. Bland annat för Länsmusiken, Sveriges Radio, storband och körer.

Vill ha frihet
Sven Hagvil växte upp i ett frikyrkligt hem och han säger att musiken och hans vilja att komponera växt fram i en känsla av att vilja ha frihet.
- Att komponera är ett slags terapi för mig.

För några veckor sedan framträdde Akademiska kören i St Larskyrkan i Linköping och även i Vadstena med konserten Colori dell'anima – Livets färgtoner.
- Det här är en konsert som nästan enbart består av kompositioner gjorda av mig. Att kören bestämde sig att göra en konsert med min musik är jag mycket glad över.

I april och maj månad kommer hans senaste projekt att framföras. Dessa är en psaltarpsalm som han tonsatt och en komposition med namnet Sanningens många dörrar, som handlar om sanningsbegreppet, för kör, klarinett och gitarr.
- Det här är ett unikt projekt och jag ser det som en spännande utmaning.

Ny komposition
Kompositionen bygger på dikter skrivna av tre olika diktare som Sven Hagvil tycker mycket om, Werner Aspenström, Khalil Gibran och Tomas Tranströmer.
- Jag ser på min musik med en förhoppning om att den kan berika andra människor. Skänka tröst och kanske till och med uppbyggelse.

PERSONLIGT
Namn: Sven Hagvil
Yrke: musikpedagog
och kompositör
Ålder: 57 år
Familj: fru, fyra barn
och två katter
Bor: i ett hus intill Göta
kanal
Dold talang: blev
svensk mästare i längdhopp och tresteg som
16-åring i sin åldersgrupp

Ann-Christin Antonsson


Artikeln i tidningen.Tillbaka till "Pressklipp"