Sex kulturarbetare får stiftelsepriser

4 okt 2007, Östgöta Correspondenten

Sex personer verksamma som musiker, författare, konsthantverkare, bildkonstnärer och formgivare fick igår kväll motta kulturpriser ur Stiftelsen Ingeborg och Folke Löfs minnesfond vid en ceremoni i Riddarsalen.

"- 34 mycket kvalificerade personer har sökt och valet var som vanligt mycket svårt, säger stiftelsens ordförande Bengt Engholm."

Många äro kallade men få äro utvalda. Ett gammalt talesätt som stämmer väl minnesfondens sökande.

- 34 mycket kvalificerade personer har sökt och valet var som vanligt mycket svårt, säger stiftelsens ordförande Bengt Engholm.

När juryn väl bestämt sig utsågs följande kulturpersonligheter:

Stig Blom, Ödeshög, silversmed.
Som konstnär är han en nyskapare inom sitt hantverk. Han har skapat en symbol för Hästholmen, den så kallade Hästholmahästen.

Ana Danielsson, Hästholmen, konstnär och författare.
Hon har haft ett flertal utställningar av sin konst i Ödeshög, Hästholmen, Vadstena och Öland. Hon har också forskat kring Omberg och bergets sägner.

Sven Hagvil, Motala, tonsättare och musikpedagog.
Sven Hagvil arbetar som lärare på Lunnevads folkhögskola. Han har skrivit verket "Symphony of Solitarities" för blandad kör och sopransaxofon som uppförts i Motala och Stockholm.

Ewa Christina Johansson, Linköping, författare.
Bosatt i Linköping men har sina rötter i Dags mosse vid Omberg. Hon har skrivit ett 20-tal barn- och ungdomsböcker. I två av dem, "Kopparmunken" och "Guldknappen", har hon hittat motiv och miljö från Ombergs spännande historia.

Ulrika Krynitz, Ödeshög, textildesigner och formgivare.
Ulrikas ryskinspirerade ateljé har hon och hennes make byggt själv. Hon formger mönster som trycks på annat håll. Ulrika Krynitz har medverkat i TV-programmet "Nya rum". Naturen är hennes främsta inspirationskälla.

Dag Källman, Vadstena, bildkonstnär och författare.
Dag är verksam som konstnär i Vadstena där han driver ett galleri. Har haft separatuställningar på de flesta orter i länet. Han var huvudförfattare till boken "Enkel Vadstena" som handlar om Vadstena hospital och Birgittas sjukhus.


Bild från tidningens webbplats.Tillbaka till "Pressklipp"