Östgötskt konstnärsmöte på Youtube

26 feb 2016, Östgöta Correspondenten

FILMRECENSION Själens färger – ett möte mellan musik och måleri

"Kanske är det jag som är skadad av all lättkonsumerad underhållning, men det finns något väldigt befriande i de höga anspråken här."

När vitt ljus bryts framträder hela färgspektrat. Kan vår själ på samma sätt bestå av alla sina egenskaper och erfarenheter? Det är Sven Hagvils introduktion till filmen, där hans musik möter konstnären Lars Hoffstens färger och tomma pannå.

Men sen är det egentligen bara att kasta sig ut. Titta, lyssna och känna.

Östgötamusikens Dan Larsson spelar som om hela hans känsloliv har flyttat in i klarinetten, medan Hoffsten målar med roller, breda penslar och kladdiga händer. Pannå efter pannå fylls. En för varje sats i musiken. Det går undan, färgen rinner och droppar.

Kanske är det jag som är skadad av all lättkonsumerad underhållning, men det finns något väldigt befriande i de höga anspråken här. Och med höga anspråk menar jag att det inte finns någon snabb, enkel manual till vad det här egentligen är.

Det är vad det är, ett möte mellan konstnärer, fångad i en välgjord filmproduktion. Här finns inga krav på slutsatser eller mål. Vad det ger är upp till var och en att bedöma. Och ibland är det precis vad man behöver. Åtminstone jag.

Gustav Borg


Bild från tidningens webbplatsTillbaka till "Pressklipp"