Färgstarkt möte mellan musik och måleri

17 feb 2016

"Själens färger" är ett konstprojekt som utforskar det vita ljuset och människans innersta. Ett stycke musik för klarinett och stora mängder akrylfärg resulterade i sju stora målningar och ett videoverk.

"Sju satser som speglar ett brett spektrum av temperament och känslor."

Vitt ljus kan brytas och visar sig då rymma hela färgspektrat. Kan människans själ på samma sätt sägas bestå av alla sina egenskaper och erfarenheter? "Själens färger" söker svar på den frågan.

Först komponerades ett verk för klarinett. Ambitionen var att utgå från en ren och klar melodi och sedan skapa sju satser som speglar ett brett spektrum av temperament och känslor: hetsighet, stillhet, eufori, melankoli, utveckling, osäkerhet. En skicklig musiker gav noterna liv. En erfaren konstnär fick sedan uppdraget att låta musiken styra hans tankar, känslor, händer och färger och måla live till de korta satserna.

De sju målningarna kan nu ställas ut tillsammans med två videor som simultant visar hur musiken framförs och hur tavlorna kom till. Det femton minuter långa stycket ljuder samtidigt ur högtalare.

Filmen du ser nedan är en mix av de två videorna och sammanfattar hela verket. Filmen hade urpremiär i Spegelsalen, Konsert & Kongress i Linköping och fick ett mycket fint bemötande. Verket kommer framöver att synas på flera olika sätt, i både konsthallar och på musikfestivaler.

 

 

Musik och idé: Sven Hagvil. Utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Invald i Föreningen svenska tonsättare 2004.

Klarinett: Dan Larsson. Utbildad på musikerlinjen vid Musikhögskolan i Malmö. Soloklarinettist i Östgöta Blåsarsymfoniker och klarinettist i Crusellkvintetten.

Måleri: Lars Hoffsten. Utbildad på Lunnevad folkhögskola och Konstakademien i Warszawa. Verksam i Linköping och medlem i Grafiska Sällskapet.

Video: Johan Hagvil. Utbildad på Kaggeholm folkhögskola. Verksam i Stockholm.

 

Läs mer:

Hur kom musikstycket till?


Tillbaka till "Läs & lyssna"