Blogg

Tankar och nyheter kring mitt liv och min musik.

Find Wonder!

17 nov 2020, av Sven Hagvil
Jag har skrivit ett stycke för sopransaxofon och gitarr, "Find Wonder", till Anders Paulsson och Celia Linde. Sök upp https://www.facebook.com/sven.hagvil, och läs! Och se och lyssna till ett bildspel!

Nytt körstycke!

29 feb 2020, av Sven Hagvil

I december blev en tonsättning av den amerikanske poeten Wendell Berrys dikt ”The peace of wild things” färdig - läs dikten i sin helhet under rubriken Läs och Lyssna, men än så länge finns alltså ingen lyssningsmöjlighet. 

Uruppförandet sker i juni genom Kammerchor Hannover. Jag gläder mig åt det fortsatta, sedan länge etablerade, samarbetet med den kören, även efter att man nyligen fått en ny dirigent efter Stephan Doormann. Körledare är nu Nicol Matt, en av Tysklands få dirigenter ur en yngre generation som åtnjuter internationellt rykte. Han har bl.a. spelat in uppemot ett hundratal CDs med körer och orkestrar.

Nicol Matt

Snart på Ejebys Förlag!

27 feb 2019, av Sven Hagvil

Harry Martinson-sällskapet bjöd in tonsättare att skriva musik för kör till en konsert som arrangerades i Göteborg hösten 2018. Musiken uruppfördes av RilkeEnsemblen och Hvitfeldtska Musikgymnasiets Kammarkör. Av de inkomna verken publiceras några på Bo Ejeby Förlag, bl.a. min svit Dagen stiger
Min tonsättning av några av Harry Martinsons texter består av fem satser:
Dagen stiger (ur ”Sommarmorgon” i Midsommardalen)
Svalkande förmåner (ur Glädjens art och sorgernas sortering)
Innan nuet brister (ur Vagnen)
Ett nytt språk måste komma (ur Sagoskog och fritt ur Svärmare och harkrank)
Rast (ur Vagnen)

Det som jag trodde skulle resultera i en sång ledde istället till en hel svit om fem delar! Flera är ganska korta och därför blir duratan inte mer än uppemot en kvart.
Martinsons innehållsliga bredd och djup är ju omvittnat och det var väl därför det blev som det blev; jag ville visa på detta men samtidigt också skapa en helhet, en enhet. Det gav ju också mig en möjlighet att visa min egen bredd inom komponerandet, i det här fallet inom en tämligen tonal ram men för den skull inte enkel och lättfunnen – tvärtom bitvis ganska krävande. Detta tycker jag kan stämma väl in på Martinsons författarskap, hans ’naturfilosoferande’ utgör ofta sannerligen inget ’lätt’ tankegods.
Den helhet jag formulerat med hjälp av olika texter består som synes av begreppet ’dagen’. Ursprunget till den idén kom från just ’Dagen stiger’ – en text som jag burit med mig i många år och flera gånger använt som utgångspunkt i kompostionsundervisning, en uppgift i något slags tonmåleri. Nu fick jag anledning att själv pröva på uppgiften!
Också sång nr 4 är hämtad ur ett prosaiskt sammanhang. Där har jag själv – i den senare delen – självsvåldigt satt ihop några starka meningar (från några sammanhängande sidor) som i sig kanske inte känns så dikt-/sångmässiga men som därmed gav anledning till en mer genomkomponerad tonsättning. Den får därmed stå lite i nödvändig kontrast till de andra sångerna.

 

Oktoberkonserter!

12 okt 2018, av Sven Hagvil
Fina konserter nu i oktober! Samtidigt som A Free Man uppförs i Linköping respektive Norrköping framträder prisbelönta Hjorthagens kammarkör och Stockholm Saxophone Quartet i ett spännande program med bl.a. "This Oceanic Feeling" ur min "Symphony of Solitarities". Först 20 okt. i Hjorthagskyrkan i Stockholm, sedan dagen därpå, 21 okt, i Motala Kyrka. Konserterna anordnas med anledning av att Föreningen svenska tonsättare fyller 100 år.

Karin Oldgren, dirigent för Hjorthagens Kammarkör

A Free Man!

11 okt 2018, av Sven Hagvil


Mitt manskörsstycke A Free Man skrevs till Linköpings Studentsångare 2002. 20-21 okt. kommer det att ingå i konsertprogrammet ”Better is peace” på Flygvapenmuséet i Malmslätt resp. i De Geerhallen i Norrköping. Verket baseras bl.a. på FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. Dirigent för Linköpings Studentsångare är Christina Hörnell. Nedan ser och hör du två utdrag ur stycket, först med Svanholm Singers under Sofia Söderberg Fd Eberhard, därefter Linköpings Studentsångare under dess tidigare dirigent Hans Lundgren. Läs mer om det spännande konsertprogrammet här: https://liu.se/nyhet/better-is-peace

Uruppföranden under hösten

20 sep 2018, av Sven Hagvil

Jag gläder mig åt många konserter med min musik under hösten. Och inte minst åt två uruppföranden.

Efter inbjudan från Harry Martinson-sällskapet och Göteborgs Universitet skrev jag i somras en Martinson-svit med fem sånger, Dagen stiger. Tre av dem kommer att framföras i Göteborg av Hvitfeldtska Musikgymnasiets Kammarkör i nov, dirigent är Martin Bagge.

Det andra uruppförandet sker i Nederländerna och gäller min nya version av Alla som gråter om natten, till en stark text av Märta Tikkanen som du ser nedan. Damkören som framför stycket vid två konserter heter Nordlys och leds av Ulrikke Reed Findenegg.

Kulturdag!

15 maj 2018, av Sven Hagvil

Lördagen den andra juni är det dags för första upplagan av Kaga kulturdag. 

En mängd kulturyttringar möts i den lilla byn Kaga utanför Linköping: musik, teater, dans, poesi, film, hantverk, konstutställning - kulturyttringar i alla dess former.

Filmen ifråga är "Själens färger", där min musik, Dan Larssons klarinett och Lars Hoffstens spontanmåleri möts.

Den drivande kraften bakom kulturdagen är Dan Larsson, boende i just Kaga sedan några år. 

På gång!

7 maj 2018, av Sven Hagvil

Kalendariet fylls på med många framföranden nu i vår, i sommar och i höst - roligt! Efter Östgöta Kammarkörs och Hjorthagens Vokalensembles konserter nu i maj sprids Sonnet No. 43 till Norge genom Oslo Voices Choir och får …är det jag, säger Gud flera framföranden genom Kammerchor Hannover i Tyskland. A Free Man får nytt liv hos Linköpings Studentsångare, 16 år efter att jag skrev stycket till dem, och …and my silence holds every word finns med också i Östgöta Kammarkörs höstkonserter.

Missa ´Via Interna´ åter i Vadstena

25 apr 2018, av Sven Hagvil

15 år har gått sedan jag komponerade Missa ´Via Interna´ till Östgöta Kammarkör och Heliga Birgitta-jubiléet i Vadstena. Nu återvänder verket till Klosterkyrkan, efter att ha passerat drygt 20-talet körer i flera länder och blivit mitt mest framförda stycke. Denna gång med Hjorthagens Vokalensemble från Stockholm, en nystartad kör med 16 sångare. Dirigent är Karin A Oldgren.

Under körens sydliga turné under Kristi Himmelsfärdshelgen ger man sin konsert, kallad "Medan jorden sover färdas vi", också i Linköping, Gränna och Habo.

 

Hjorthagens Vokalensemble

Avbrott i körkomponerandet!

13 feb 2018, av Sven Hagvil

I mars uruppför Saabs Musikkår i Linköping ett stycke musik av mig, Bone Spirit. Solist i detta verk för trombon och blåsensemble är Magnus Svedberg, en mycket uppskattad kollega på Lunnevads folkhögskola. Magnus är en av Sveriges absolut främsta "Lead-trombonister". Han är utbildad vid Lunnevads folkhögskola och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och har spelat med ett antal av landets ledande storband, såsom Norrbotten Big Band och Mats Holmquists Stora Stygga. Han är flitigt anlitad som studio- och teatermusiker och turnerar ofta med olika band, både inom landet och internationellt.

Titeln på verket speglar dels den inspiration jag fick av (trom)bone som instrument - inklusive Magnus vackra klang - dels att det melodiska motivet, den minsta beståndsdelen, känns som ett ben jag gått och gnagt på länge. Det användes som utgångspunkt för en annan komposition som jag dock körde fast i och lade åt sidan, men nu fick idén nytt liv och kändes helt rätt för trombonen. 

Ett tonalt sett lite växlande men lättlyssnat stycke, som försöker ta vara på trombonens starkt melodiska uttrycksmöjlighet.

Sida 1 av 8  > >>