Blogg

Tankar och nyheter kring mitt liv och min musik.

Oktoberkonserter!

12 okt 2018, av Sven Hagvil
Fina konserter nu i oktober! Samtidigt som A Free Man uppförs i Linköping respektive Norrköping framträder prisbelönta Hjorthagens kammarkör och Stockholm Saxophone Quartet i ett spännande program med bl.a. "This Oceanic Feeling" ur min "Symphony of Solitarities". Först 20 okt. i Hjorthagskyrkan i Stockholm, sedan dagen därpå, 21 okt, i Motala Kyrka. Konserterna anordnas med anledning av att Föreningen svenska tonsättare fyller 100 år.

Karin Oldgren, dirigent för Hjorthagens Kammarkör

A Free Man!

11 okt 2018, av Sven Hagvil


Mitt manskörsstycke A Free Man skrevs till Linköpings Studentsångare 2002. 20-21 okt. kommer det att ingå i konsertprogrammet ”Better is peace” på Flygvapenmuséet i Malmslätt resp. i De Geerhallen i Norrköping. Verket baseras bl.a. på FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. Dirigent för Linköpings Studentsångare är Christina Hörnell. Nedan ser och hör du två utdrag ur stycket, först med Svanholm Singers under Sofia Söderberg Fd Eberhard, därefter Linköpings Studentsångare under dess tidigare dirigent Hans Lundgren. Läs mer om det spännande konsertprogrammet här: https://liu.se/nyhet/better-is-peace

Uruppföranden under hösten

20 sep 2018, av Sven Hagvil

Jag gläder mig åt många konserter med min musik under hösten. Och inte minst åt två uruppföranden.

Efter inbjudan från Harry Martinson-sällskapet och Göteborgs Universitet skrev jag i somras en Martinson-svit med fem sånger, Dagen stiger. Tre av dem kommer att framföras i Göteborg av Hvitfeldtska Musikgymnasiets Kammarkör i nov, dirigent är Martin Bagge.

Det andra uruppförandet sker i Nederländerna och gäller min nya version av Alla som gråter om natten, till en stark text av Märta Tikkanen som du ser nedan. Damkören som framför stycket vid två konserter heter Nordlys och leds av Ulrikke Reed Findenegg.

Kulturdag!

15 maj 2018, av Sven Hagvil

Lördagen den andra juni är det dags för första upplagan av Kaga kulturdag. 

En mängd kulturyttringar möts i den lilla byn Kaga utanför Linköping: musik, teater, dans, poesi, film, hantverk, konstutställning - kulturyttringar i alla dess former.

Filmen ifråga är "Själens färger", där min musik, Dan Larssons klarinett och Lars Hoffstens spontanmåleri möts.

Den drivande kraften bakom kulturdagen är Dan Larsson, boende i just Kaga sedan några år. 

På gång!

7 maj 2018, av Sven Hagvil

Kalendariet fylls på med många framföranden nu i vår, i sommar och i höst - roligt! Efter Östgöta Kammarkörs och Hjorthagens Vokalensembles konserter nu i maj sprids Sonnet No. 43 till Norge genom Oslo Voices Choir och får …är det jag, säger Gud flera framföranden genom Kammerchor Hannover i Tyskland. A Free Man får nytt liv hos Linköpings Studentsångare, 16 år efter att jag skrev stycket till dem, och …and my silence holds every word finns med också i Östgöta Kammarkörs höstkonserter.

Missa ´Via Interna´ åter i Vadstena

25 apr 2018, av Sven Hagvil

15 år har gått sedan jag komponerade Missa ´Via Interna´ till Östgöta Kammarkör och Heliga Birgitta-jubiléet i Vadstena. Nu återvänder verket till Klosterkyrkan, efter att ha passerat drygt 20-talet körer i flera länder och blivit mitt mest framförda stycke. Denna gång med Hjorthagens Vokalensemble från Stockholm, en nystartad kör med 16 sångare. Dirigent är Karin A Oldgren.

Under körens sydliga turné under Kristi Himmelsfärdshelgen ger man sin konsert, kallad "Medan jorden sover färdas vi", också i Linköping, Gränna och Habo.

 

Hjorthagens Vokalensemble

Avbrott i körkomponerandet!

13 feb 2018, av Sven Hagvil

I mars uruppför Saabs Musikkår i Linköping ett stycke musik av mig, Bone Spirit. Solist i detta verk för trombon och blåsensemble är Magnus Svedberg, en mycket uppskattad kollega på Lunnevads folkhögskola. Magnus är en av Sveriges absolut främsta "Lead-trombonister". Han är utbildad vid Lunnevads folkhögskola och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och har spelat med ett antal av landets ledande storband, såsom Norrbotten Big Band och Mats Holmquists Stora Stygga. Han är flitigt anlitad som studio- och teatermusiker och turnerar ofta med olika band, både inom landet och internationellt.

Titeln på verket speglar dels den inspiration jag fick av (trom)bone som instrument - inklusive Magnus vackra klang - dels att det melodiska motivet, den minsta beståndsdelen, känns som ett ben jag gått och gnagt på länge. Det användes som utgångspunkt för en annan komposition som jag dock körde fast i och lade åt sidan, men nu fick idén nytt liv och kändes helt rätt för trombonen. 

Ett tonalt sett lite växlande men lättlyssnat stycke, som försöker ta vara på trombonens starkt melodiska uttrycksmöjlighet.

Tema "Ursprung"

7 feb 2018, av Sven Hagvil

I mars ger Kammerchor Hannover en konsert kallad "Ursprung". Man närmar sig begreppet från olika håll, med bl.a. mitt stycke "Är det jag, säger Gud" - i övrigt verk av Pärt, Grieg, Rautavaara m.fl. 

Texten till "Är det jag, säger Gud" är hämtad ur Alain Bosquets märkliga diktsvit "Guds vånda", där han bär fram de stora frågorna om livets mening och Guds existens.

Roligt att detta stycke framförs igen! Det är 20 år sedan Östgöta Kammarkör uruppförde det, strax efter gjordes det av Mikaeli Kammarkör och några år senare av Kammarkören TilliT.

Verket finns utgivet på Gehrmans förlag och inspelat på CDn "Tystnadens dolda rum" med Kammarkören TilliT.

Kammerchor Hannover och Reformationen

4 okt 2017, av Sven Hagvil
Kammerchor Hannover uppmärksammar den 22 oktober 500-årsjubiléet av Reformationen genom en konsert i tyska Hermannsburg. Musik från 1500-talet och nutid blandas under programtiteln "Erneuerung - Förnyelse". Där finns musik av bl.a. Bach, Schein, Duruflé, Sven-David Sandström och också min Missa `Via Interna´. Dirigent Stephan Doormann.

"A Free Man" till Taiwan

22 jul 2017, av Sven Hagvil
En tanke - ett koncept - ett körverk. Fascinerande hur något man komponerat för ganska längesedan kan fortsätta att färdas ut i världen. ”A Free Man” skrevs till Linköpings Studentsångare 2002 och har framförts många gånger av dem både i Sverige och utomlands, men också av bl.a. Stockholms Studentsångare och Golden Gate Men´s Chorus i San Francisco. Nu tar Svanholm Singers med sig stycket (om än i kortversion) till Taipei och Taiwan International Choral Festival, som ett inslag i sitt program baserat på mänskliga rättigheter! Dock inte under den fortsatta turnén, till Kina - där tar det stopp. Myndigheterna där har granskat allt textinnehåll och censurerat bort allt som är för magstarkt för dem...

Sida 1 av 8  > >>