Blogg

Tankar och nyheter kring mitt liv och min musik.

Uruppförande!

3 jun 2022, av Sven Hagvil

Lördag 4 juni uruppförs äntligen mitt körstycke The peace of wild things, som skulle ha framförts redan sommaren 2020 om inte pandemin hade slagit till och allt eller det mesta ställdes in. Tonsättningen av den amerikanske författare Wendell Berrys dikt framförs av Östgöta Kammarkör i nutida musikfestivalen "Norrköpingsljud". Dirigent är Christina Hörnell. Texten uttrycker en växande förtvivlan över världens tillstånd men också detta svåra, och nödvändiga, att ändå kunna hitta ett lugn, en glädje och förnöjsamhet i livet, i nuet. Som Tage Danielsson uttryckte det: ”Tvärtom, du sorgset kvidande. Se här din svåra roll: att inse världens lidande med glädjen i behåll”. Svårt nog…

Läs den tonsatta dikten i Läs & Lyssna!

Find Wonder

3 jan 2022, av Sven Hagvil
Inspelningen av Find Wonder med  Anders Paulsson och Jacob Kellermann finns nu under rubriken Läs och Lyssna!

"Death is nothing"

28 nov 2021, av Sven Hagvil

Till Bo Ejeby Förlags tävling skickade jag också in ett andra bidrag, ”Death is nothing”, med text av Henry Scott Holland. Detta stycke kan än så länge beställas här på hemsidan, framöver istället på Svensk Musik

"Death is nothing" s.1

Prisbelönt körstycke!

28 nov 2021, av Sven Hagvil

Bo Ejeby Förlag utlyste till sitt 30-årsjubileum en kompositionstävling, vars final avgjordes under förlagets firande i Göteborg i oktober. Temat var just ”Tiden”. Till min glädje fick där mitt stycke ”Of time you would make a stream” andra pris!  Texten är Khalil Gibrans,  hämtad ur hans fantastiska bok ”Profeten”,  Verket kommer, tillsammans med de andra två prisbelönta bidragen, ges ut under vintern.

 

De tre tonsättare vars kompositioner prisades: Kjell Perder, Henrik Dahlgren (1:a pris), undertecknad.

Find Wonder!

17 nov 2020, av Sven Hagvil
Jag har skrivit ett stycke för sopransaxofon och gitarr, "Find Wonder", till Anders Paulsson och Celia Linde. Sök upp https://www.facebook.com/sven.hagvil, och läs! Och se och lyssna till ett bildspel!

Nytt körstycke!

29 feb 2020, av Sven Hagvil

I december blev en tonsättning av den amerikanske poeten Wendell Berrys dikt ”The peace of wild things” färdig - läs dikten i sin helhet under rubriken Läs och Lyssna, men än så länge finns alltså ingen lyssningsmöjlighet. 

Uruppförandet sker i juni genom Kammerchor Hannover. Jag gläder mig åt det fortsatta, sedan länge etablerade, samarbetet med den kören, även efter att man nyligen fått en ny dirigent efter Stephan Doormann. Körledare är nu Nicol Matt, en av Tysklands få dirigenter ur en yngre generation som åtnjuter internationellt rykte. Han har bl.a. spelat in uppemot ett hundratal CDs med körer och orkestrar.

Nicol Matt

Snart på Ejebys Förlag!

27 feb 2019, av Sven Hagvil

Harry Martinson-sällskapet bjöd in tonsättare att skriva musik för kör till en konsert som arrangerades i Göteborg hösten 2018. Musiken uruppfördes av RilkeEnsemblen och Hvitfeldtska Musikgymnasiets Kammarkör. Av de inkomna verken publiceras några på Bo Ejeby Förlag, bl.a. min svit Dagen stiger
Min tonsättning av några av Harry Martinsons texter består av fem satser:
Dagen stiger (ur ”Sommarmorgon” i Midsommardalen)
Svalkande förmåner (ur Glädjens art och sorgernas sortering)
Innan nuet brister (ur Vagnen)
Ett nytt språk måste komma (ur Sagoskog och fritt ur Svärmare och harkrank)
Rast (ur Vagnen)

Det som jag trodde skulle resultera i en sång ledde istället till en hel svit om fem delar! Flera är ganska korta och därför blir duratan inte mer än uppemot en kvart.
Martinsons innehållsliga bredd och djup är ju omvittnat och det var väl därför det blev som det blev; jag ville visa på detta men samtidigt också skapa en helhet, en enhet. Det gav ju också mig en möjlighet att visa min egen bredd inom komponerandet, i det här fallet inom en tämligen tonal ram men för den skull inte enkel och lättfunnen – tvärtom bitvis ganska krävande. Detta tycker jag kan stämma väl in på Martinsons författarskap, hans ’naturfilosoferande’ utgör ofta sannerligen inget ’lätt’ tankegods.
Den helhet jag formulerat med hjälp av olika texter består som synes av begreppet ’dagen’. Ursprunget till den idén kom från just ’Dagen stiger’ – en text som jag burit med mig i många år och flera gånger använt som utgångspunkt i kompostionsundervisning, en uppgift i något slags tonmåleri. Nu fick jag anledning att själv pröva på uppgiften!
Också sång nr 4 är hämtad ur ett prosaiskt sammanhang. Där har jag själv – i den senare delen – självsvåldigt satt ihop några starka meningar (från några sammanhängande sidor) som i sig kanske inte känns så dikt-/sångmässiga men som därmed gav anledning till en mer genomkomponerad tonsättning. Den får därmed stå lite i nödvändig kontrast till de andra sångerna.

 

Oktoberkonserter!

12 okt 2018, av Sven Hagvil
Fina konserter nu i oktober! Samtidigt som A Free Man uppförs i Linköping respektive Norrköping framträder prisbelönta Hjorthagens kammarkör och Stockholm Saxophone Quartet i ett spännande program med bl.a. "This Oceanic Feeling" ur min "Symphony of Solitarities". Först 20 okt. i Hjorthagskyrkan i Stockholm, sedan dagen därpå, 21 okt, i Motala Kyrka. Konserterna anordnas med anledning av att Föreningen svenska tonsättare fyller 100 år.

Karin Oldgren, dirigent för Hjorthagens Kammarkör

A Free Man!

11 okt 2018, av Sven Hagvil


Mitt manskörsstycke A Free Man skrevs till Linköpings Studentsångare 2002. 20-21 okt. kommer det att ingå i konsertprogrammet ”Better is peace” på Flygvapenmuséet i Malmslätt resp. i De Geerhallen i Norrköping. Verket baseras bl.a. på FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. Dirigent för Linköpings Studentsångare är Christina Hörnell. Nedan ser och hör du två utdrag ur stycket, först med Svanholm Singers under Sofia Söderberg Fd Eberhard, därefter Linköpings Studentsångare under dess tidigare dirigent Hans Lundgren. Läs mer om det spännande konsertprogrammet här: https://liu.se/nyhet/better-is-peace

Uruppföranden under hösten

20 sep 2018, av Sven Hagvil

Jag gläder mig åt många konserter med min musik under hösten. Och inte minst åt två uruppföranden.

Efter inbjudan från Harry Martinson-sällskapet och Göteborgs Universitet skrev jag i somras en Martinson-svit med fem sånger, Dagen stiger. Tre av dem kommer att framföras i Göteborg av Hvitfeldtska Musikgymnasiets Kammarkör i nov, dirigent är Martin Bagge.

Det andra uruppförandet sker i Nederländerna och gäller min nya version av Alla som gråter om natten, till en stark text av Märta Tikkanen som du ser nedan. Damkören som framför stycket vid två konserter heter Nordlys och leds av Ulrikke Reed Findenegg.

Sida 1 av 9  > >>